zondag 22 december 2013

Treat yourself!

Treat yourself:
"Being good to yourself doesn't have to include a calendar full of luxury spa treatments (though who are we to judge?). It simply means treating yourself as well as you'd treat a friend." (Oprah, 2012)

And so I did! De afgelopen weken ben ik begonnen aan een nieuwe baan, en daar hoort inwerken bij, maar ook het ontdekken van de bedrijfscultuur en het (opnieuw en voor mijzelf) vaststellen van grenzen. En dus, heb ik mijzelf beloofd het er goed van te nemen zodra dat eerste felbegeerde loonstrookje binnen zou komen (zie vorige blog). 

En toch, moet ik bekennen dat ik niet zo makkelijk in de praktijk bracht. Iets met "misschien kan ik het beter sparen" en "misschien toch beter volgende maand?" in combinatie met "ik heb het niet ├ęcht nodig". Maar laten we eerlijk zijn, ik heb het misschien niet echt nodig, maar die sjaal en muts zijn toch wel erg leuk. En, sparen doe ik heus wel, alleen deze maand een beetje minder. En waarom? Omdat "treat yourself" hartstikke gezond is. 

1. Je voelt je jonger, gezonder en krijgt meer energie. Juist die kleine pauzes, waar je in je "uppie" geniet van de zon op je gezicht, zorgen ervoor dat je met veel meer energie terug aan het werk gaat. En jezelf belonen zorgt er ook voor dat je jezelf beter voelt. Waarom wachten tot een ander het doet?

2. Je krijgt er een beter humeur van. Ben je een keer niet vrolijk geworden van een terechte beloning? En niemand vind het leuk om bij een humeurig persoon te zitten. Het is belangrijk om dingen te doen die je leuk vindt, en die je dus energie geven in plaats van dat ze energie kosten. Denk er dus aan om af en toe tijd te reserveren zodat je jou hobby kan uitvoeren. Of dat nu kantklossen is of gewichtheffen.

3. Je kan anderen meer geven. Tuurlijk, als je je budget er in een klap doorheen jaagt kun je voor je vriend niets meer halen. Maar het gaat er meer om, dat wanneer jij goed in je vel zit (dus met die nieuwe sjaal om, of na dat dagje spa), je ook een leukere collega, vriendin en partner bent. Dus twijfel je nog over dat paar hakken? Bedenk je dan dat "treat yourself" ook, indirect, een kadootje is voor degene van wie je houdt.

4. Het kan dienen als een motivator. Een beloningssysteem zorgt er voor dat iedere beloning voelt als verdiend. Plus, als je weet dat je aan het einde van de maand een weekendje weg gaat, zorgt dat ervoor dat je deze maand extra geeft. Het lichtje aan het einde van de tunnel, om maar heel dramatisch te doen.

5. Je kan er een burn-out mee voorkomen. Als je alleen maar werkt, werkt, werk, zonder af en toe gas terug te nemen, zal je waarschijnlijk hartstikke uitgeput raken. En hoe verder je uitgeput raakt, hoe meer tijd het je gaat kosten om weer op de been te komen. Voorkom dus elke kans van een burn-out of ziekte door goed voor je lichaam en geest te zorgen.

En het hoeft natuurlijk niet iedere keer een enorme hap uit je budget te zijn (om te voorkomen dat we straks allemaal bij de anonieme shopaholics zitten). Het kan ook een avondje cocoonen zijn, lekker met een boek onder een dekentje, kop thee erbij en kaarsjes aan. Of 10 minuutjes in de (winter)zon. Als het maar om jou gaat. En dan af en toe, een mooi kadootje voor je zelf. Iets waar je al heel lang naar uit kijkt, iets wat je echt prachtig vindt. Een simpel geurtje of een douchegel, of een mooie nieuwe tas. 

En heus, ik heb echt niet die hele lijst binnen gehengeld.Geen opmerkingen:

Een reactie posten