zaterdag 18 januari 2014

DIY kokos scrub!


Zo heerlijk, scrubben! Eén tot twee keer per week onder de douche, met als resultaat een superzachte huid. Laatst heb ik de scrub van Treacle Moon (verkrijgbaar bij de grotere AH) ontdekt. Een heerlijke kokosgeur. Alleen... Er blijven altijd van die scrubdeeltjes achter in de douchebak. En om nu na een heerlijke uitgebreide douche te gaan staan poetsen, nou nee, bedankt. En, ik las op misslipgloss.nl dat er in veel scrubs plastic deeltjes zitten. Dit is moeilijk afbreekbaar, dus slecht voor het mileu, dus slecht voor mijn geweten. Ik hou van een schoon geweten, dus dit moest anders. Oja, een bijkomstigheid is dat de tube van Treacle Moon bijna op is. Nu kwam ik laatst op internet tegen dat kokosolie een soort van wondermiddeltje is. Niet alleen kun je er mee koken/bakken/frituren/gebruiken als broodbeleg, je kan het ook als vochtinbrenger direct op de huid aan brengen. Super veelzijdig dus! Een flinke pot (pure!) kokosolie kun je bij de Tuinen krijgen, en kost €13,99. Dat lijkt veel, maar het is een pot van 450 gram. Daar kun je dus lang mee vooruit, lekker! Daarnaast is het een puur en natuurlijk product, zoals ook te lezen is bij de ingrediënten - ingrediënt dus.


Je kan ook een bewerkte versie van kokosolie krijgen. Dan is de olie ook geurloos. Fijn dus, als je niet van kokos houdt! Ik weet dan alleen niet of dit ook nadelen heeft voor de positieve werking van kokosolie...

Maar wat doet kokosolie dan?
Kokosolie lijkt erg op deze huid-eigen stofjes en heeft hierdoor een beschermende en vettende functie. De olie vormt een beschermend laagje dat verdamping van vocht uit de huid voorkomt en helpt de beschermlaag van de huid intact te blijven, zodat ze ook minder gevoelig is voor irriterende factoren van buitenaf. Ook bevat de olie vitamine A en E. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ben van plan om hier eens wat meer info over op te zoeken, en ook de nadelen (ook niet helemaal onbelangrijk) te onderzoeken. Oja! Als enige olie schijnt kokosolie ook te werken tegen acné!


Ik ben van plan om "mijn" pot voornamelijk als beauty product te gebruiken:
- direct op de huid (zoals hierboven beschreven), lekker afwisselen met bodylotion, voornamelijk op droge plekken;
- te gebruiken als haarmasker. In vloeibare vorm in je haren kneden, je haar wrappen (folie of een ouderwetse badmuts) en een uurtje laten intrekken. Daarna uitwassen en voila; zelfs het meest droge haar schijnt op wonderbaarlijke wijze zacht en glanzend te worden. Goed idee, ook voor geverfd haar! (bron: beautylab.nl)
- als douche"gel", waardoor er een dun laagje olie achter blijft na het douchen, die dan mooi kan intrekken (scheelt weer insmeren met bodylotion). Een beetje het idee van Nivea, bodylotion onder de douche;
- als lipbalsem. Natuurlijk stop je niet die hele pot in je handtas, maar een beetje overscheppen in een ander potje (vooraf even uitkoken), moet geen probleem zijn.
- als make-up remover. Zachtjes cirkeltjes te draaien over je huid, met je ogen dicht voor mascara, totdat je voelt dat de mascara van je wimpers af is. Dan even lachen om je "panda-face", afvegen met een doekje, gezicht afspoelen (bron: pinterest)
- als scrub. En dan is het cirkeltje rond, want hiervoor kocht ik deze pot natuurlijk! Het is een beetje afhankelijk van de bestanddelen die je toevoegt waar je de scrub voor kan gebruiken. Zout toevoegen voor een bodyscrub, kristalsuiker of maïsmeel voor een gezichtsscrub, grof zeezout voor een voetenscrub. Amandelolie toevoegen, natuurlijke bloemenhoning erbij en eventueel nog vanille extract of etherische olie voor een extra geur. Ahum, die laatste is dan weer slecht voor het mileu. De regel is om de hoeveelheid kokosolie en suiker gelijk te houden, de rest is naar gevoel toevoegen. Maar, als je van een stevigere scrub houdt, of net iets meer slushy, dan pas je de hoevdelheden naar wens aan. Niet moeilijk toch, een kind kan de was doen. Regel een mooi potje (nogmaals, even uitkoken), stop de scrub daar in en goed afsluiten. In de koelkast bewaren en zo'n twee weken houdbaar. Maar zo'n fijne scrub gaat toch veel minder lang mee dan twee weken? Ideaal als kadootje.
Je kan natuurlijk ook, voor jezelf, voldoende maken voor éénmaal te gebruiken. In principe ben je zo klaar met het voorbereiden. 

Het mooie aan kokosolie is dat het vloeibaar wordt boven de 24 graden. Je kan de olie dus uit de pot schrapen en in je handen verwarmen, even in de magnetron, of lekker moeilijk doen en au-bain-marie verwarmen. Let wel op, als je gebruik maakt van suiker in je scrub, laat de scrub dan niet de heet worden. Dan smelt de suiker, en gaat het doel een beetje verloren. 


Deze kan de koelkast in. Zo wordt de kokosolie weer hard. Vanavond even opwarmen voor gebruik. Ik heb de scrub wel al uitgetest, hij is heerlijk! Lekker zacht, romig en goed mee te scrubben. De huid achteraf voelt super zacht. Ik heb eerst de kokosolie verwarmd, toen kristalsuiker toegevoegd. Grappig, het goedje rook precies zoals het kokos brood beleg. Je weet wel, die roze velletjes. Daarna heb ik nog wat honing toegevoegd. Honing schijnt als werking te hebben dat het reinigt, verfrist, kalmeert en antibacterieel werkt. Fijn! Vooral in combinatie met de verzorgende eigenschappen van kokosolie. Ik hou hier van! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten