donderdag 22 mei 2014

Meatless Monday: Risotto met Paddenstoelen

Ja hoor, hier is hij weer: meatless monday! Ik moet meteen een kleine bekentenis doen. Meatless monday wil niet altijd lukken. Vooral vanwege de kliekjes van het voorgaande weekend. Stiekem is meatless monday wel eens meatless tuesday of meatless wednesday. Aangezien dat niet zo mooi klinkt (ik vind alliteratie zó leuk) houden we het lekker op meatless monday. Klaar!

Deze week: risotto met paddenstoelen!

Wat heb je nodig (voor 3-4 personen)?
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, zeer fijn gesneden 
  • 400 gram risottorijst
  • 1 liter bospaddenstoelenbouillon (van 2 tabletten)
  • 1 schaaltje paddenstoelenmelange (200 gram) in plakjes
  • 1 schaaltje champignons in plakjes
  • 100 gram geraspte kaas
  • 2 tomaten, in partjes gesneden
  • ± 6 tot 8 walnoten, gekraakt en schoongemaakt.
Zet de bouillon alvast klaar. Ik ben makkelijk en kook het water in de waterkoker en maak de bouillon in de waterkan. Het is handig dit van te voren te doen: als je eenmaal met de risotto bezig bent heb je hier geen tijd meer voor. Dit geldt ook voor de rest: snij alles alvast, dan heb je hier geen omkijken meer naar.
Bak de champignons en paddenstoelenin de hapjespan met wat olijfolie. Wanneer deze klaar zijn, haal ze uit de pan en leg ze op een bord. Als je het lekker vindt, kun je nog wat zout aan de champignons en paddenstoelen toevoegen. Let wel: de bouillon zal al vrij zout zijn.

Fruit vervolgens de ui en knoflook, voeg eventueel extra olijfolie toe. Doe de rijst er bij en bak mee totdat alle rijstkorrels een een klein laagje olie hebben.
Vervolgens kun je de bouillon gaan toevoegen. Steeds een scheutje toevoegen, wachten tot de risotto de bouillon heeft opgenomen, weer een scheut toevoegen... Totdat de liter op is. 
Wanneer de risotto nagenoeg klaar is, voeg je naar smaak de geraspte kaas toe en kun je de paddenstoelen weer toevoegen. Even doorroeren.
Serveren met tomatenpartjes en stukjes walnoot. Lekker!

Het is er weer één voor in het receptenboek. Deze risotto is vol van smaak en vult goed. Wel hebben we er voor gekozen om meer risotto te maken dan "standaard" is. Normaal wordt er vaak nog iets bij geserveerd. Moet ik eerlijkheidshalve wel bekennen dat er na de maaltijd nog voor één persoon risotto over was. 
Extra pluspunt: deze maaltijd is binnen een half uur klaar. Risotto wordt vaak neergezet als een lastig te bereiden gerecht. Dit was de eerste keer dat ik risotto heb klaargemaakt en het was easy peasy. Het is een kwestie van bij de risotto blijven en blijven doorroeren. Je kan niet een half uurtje tv gaan kijken terwijl je risotto staat te pruttelen!

Tip I: Dit recept is ook makkelijk voor vegans: gewoon een kwestie van geen kaas toevoegen!
Tip II: Toch vlees? Gewoon een schnitzel toevoegen. Of ovengebakken krokante parmaham.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten