zaterdag 18 juli 2015

Het makelaars dialectDe zoektocht naar een perfect paleisje voor Rory, Roos en de kattenkinderen gaat door. En huizen kijken is (naast dodelijk vermoeiend) ook gewoon heel erg leuk. Ik kan me erg verheugen op een bezichtiging, want misschien is dit wel hét huis. Ons huis. En hoe interessant het ook is om je eigen hart en hoofd tegen elkaar uit te spelen (hart: ja! Hier zie ik ons oud worden / hoofd: deze prijs is véél te hoog voor hetgeen je er voor krijgt), waar ik de meeste humor in zie is het "makelaars dialect". 

di·a·lect (hetomeervoud: dialecten)
in een bep. streek gesproken taal, afwijkend van de standaardtaalstreektaal

Het begint natuurlijk met de foto's. De makelaar in kwestie sleept een gigantische groothoeklens mee - "want we gaan dit kippenhok eens even neerzetten als een balzaal mevrouwtje!". Ik denk dat de natte droom van menig makelaar een verkoop is op basis van puur en alleen zijn foto's. Zoals mijn wijze moeder tegen mij zei: "papier is geduldig.."

Een tweede foto dingetje. Hoe beter de staat van het huis (staat ook min of meer gelijk aan hoe hoger de vraagprijs), hoe meer foto's er op de makelaarswebsite te vinden zijn. Een foto of drie bij dat lieve, op het (foto)oog perfecte tussenwoninkje? Forget it, waarschijnlijk zit er zoveel schimmel in die toko dat het gezien wordt als een nieuwe levensvorm (en door de gemeente als extra inwoner). 

Dit zie je dan weer niet op Funda staan
Een andere optie is dat de foto's die wél op Funda staan, compleet waardeloos zijn.
Need I say more..?


De beschrijving lees ik tegenwoordig al niet meer. Ik ga meteen door naar kenmerken (hoe oud is het huis zelf, hoe oud is de cv ketel). Die beschrijving kom je toch wel mee in aanraking, want de makelaar dreunt deze vrolijk op tijdens de bezichtiging:

Karakteristieke woning: betreft bovenstaand beschreven "perfecte tussenwoning". Een huis met geschiedenis is over het algemeen geen huis waar je na een halve week behangen in kan trekken. 

klussers gezocht!


In deze prijsklasse een zeer goede optie betekent in gewone mensentaal: wat verwacht je anders voor dit geld? 

Je verwacht ook geen échte Rolls Royce met een budget van 300, of wel?
Praktische situering of (in het minst slechte geval) nabij uitvalswegen: je woont naast de oprit van de A28, of met je woonkamer op een Nweg. Of het station staat in je achtertuin. Dat is zeker praktisch, maar je moet er wel van houden.
Remember Bridget Jones?
Natuurlijke lichtinval staat gelijk aan geen uitzicht. Waarschijnlijk staat er een appartementencomplex tegen je toekomstige droompaleis aangebouwd. Moet ik er ook nog bij vermelden dat iedere makelaar onwijs geilt op licht? We hebben ervaren dat er immer en altijd, ook al is het meer dan 40 graden in huis, de gordijnen gewoon opengerukt worden. "Ziet u, zeer veel lichtinval!"
Maar het huis is hierdoor heel licht van binnen, geeft een ruimtelijk gevoel!

Sfeervol (of (nog erger) gezellig wonen: heeft voornamelijk betrekking op de buurt. Deze buurt bivakkeert als het even kan met het bankstel in de voortuin (parkeert auto achterom, of gewoon op de stoep), en zodra het kwik boven de 15graden staat zijn houtskool, aanmaakblokjes, kiloknallers en kratten bier niet meer aan te slepen. De radio staat op een eveneens gezellig geluidsniveau waardoor er altijd over en weer geschreeuwd moet worden - je wil elkaar immers wel kunnen verstaan. Mocht er (ondanks de onderlinge sociale controle) toch zijn ingebroken: iedere buur heeft zijn eigen variant van het verhaal. Je moet er van houden.

Knusse woonkamer: is het alleerst benoemde kippenhok. Uiteraard op de gevoelige plaat gelegd met een groothoeklens, zodat het toch nog wat lijkt.
eerlijk is eerlijk, het is wel heel licht
En dan natuurlijk de de welbekende makkelijk te onderhouden tuin. Een mooie, betegelde tuin,  type mortuarium (liefs met hier en daar een uitspatting in de vorm van bakken gevuld met kiezelsteentjes).
hoge druk er op, klaar!


We worden er langzaamaan immuun voor en zoeken vooral verder naar het huis wat voor ons de wél "wow-factor" heeft...


1 opmerking: