donderdag 3 september 2015

Citytrip Gent

Redelijk impulsief / spontaan kwam Rory "aanwapperen" met twee treintickets en een hotelovernachting in Gent. "Aanwapperen", want in werkelijkheid mailde hij de reservering door en valt er met een laptop vrij weinig te wapperen. Romantiek in de 21e eeuw dus. Voor mij onverwacht, want ik zet momenteel iedere overgbleven eurocent stellig op de spaarrekening voor ons toekomstig paleis. Via ns voordeeluitjes wist Rory deze aanbieding te bemachtigen en onder het mom van 'we leven maar één keer' pakten we zondagavond onze tassen in...

Daar het om twee overnachtingen ging (dus één volle dag Gent), besloten we met twee rugzakken te gaan met de volgende simpele vergelijking in ons achterhoofd: "less weight = more fun".

Even na het middaguur kwamen we aan in Gent (Amersfoort - Rotterdam - Antwerpen - Gent). Het was nog te vroeg om in te checken dus liepen we door om de stad te verkennen. Touristisch Gent is opgedeeld in twee delen: het kunstgedeelte en het historisch gedeelte. Spreekt voor zich dat wij voor optie 2 gingen! Het Historisch gedeelte ligt meer noordelijk en was voor ons - vanaf het hotel - een klein half uur lopen. Uiteraard ook te doen met OV, maar daar worden de stapjes-Goden niet vrolijk van.

De St. Michielsbrug is één van de bezienswaardigheden van Gent. Vanaf het hotel liepen wij via de Predikherenlei het historisch gedeelte in. 
De weersvoorspellingen zagen er voor maandagmiddag niet goed uit. Bij aankomst was het vooral heel erg benauwd.
Maandagmiddag dan ook voornamelijk door de stad gewandeld, georiënteerd, wat plaatjes geschoten en bepaald wat we zouden willen zien. De burcht (Gravensteen) stond al op de wensenlijst, alsook het Belfort.
Vervolgens lekker op de Poeljemarkt gezeten, bij de Sint-Niklaaskerk naar binnen. Even door de winkelstraten geslenterd, maar daar waren we niet voor hier.

Rond een uur of vier ingecheckt in het hotel (NH St Pieters). Even de beentjes omhoog om vervolgens wat te eten te zoeken. Gezien het weer hadden we geen zin om het "ver" te zoeken (en een tweede nat pak te krijgen) - eigenlijk wilde ik graag eten in het wijkje Patershol. De keuze om in de buurt van het station te eten was dan ook snel gemaakt.

En daarna moet ik tot mijn grote schaamte toegeven dat we voor half 9 al op een oor lagen, diep in slaap tot dinsdagochtend...


Dinsdag lekker vroeg aan het ontbijt (wat zeker niet tegen viel) om vervolgens weer naar het historisch centrum te lopen. Mooi Gent op de gevoelige plaat gezet - hadden we ruim de tijd voor, de deuren van Gravensteen zouden om tien uur open gaan.
Gent is zó mooi. Het vraagt erg weinig verbeelding om te bedenken hoe de stad er vroeger heeft uitgezien. 
En is ook heel makkelijk op de foto te zetten.
Waarbij de complimenten voor Rory, die geduldig wacht ;-)
En mij stiekem ook vastlegt.. 

Burcht Gravensteen is prachtig. Jammer dat het voornamelijk bij kijken bleef - een stukje achtergrondinformatie misten we wel en is volgens de dame aan de informatiebalie alleen online te vinden... Iets met een wisseling van eigenaar en bezuinigingen.
Ergens halverwege word je beloond met een prachtig uitzicht. Links, het "aparte" moderne gebouw is de stadshal. In de steigers staat de st. Baafskathedraal (alleen open op zaterdag en zondag meen ik). De toren in het midden is het Belfort en uiterst rechts is de st. Niklaaskerk.
Veel prachtige doorkijkjes in de burcht. 
Met een behoorlijke bloederige geschiedenis. Deze muren hebben al heel wat gezien.

Na burcht Gravensteen naar het Belfort, om deze te beklimmen voor een mooi uitkijkje. Als echte helden met de benenwagen omhoog (er is ook een lift). Een waanzinnig uitzicht en net zo veel geluk (tussen de buien door erg mooi foto's kunnen maken). Het blijft toch een leuke sport om op iedere bestemming het hoogste punt te beklimmen (Eastbourne: Beachy Head, London: oa the monument & st Pauls, Brugge: Belfort, Ameland: vuurtoren).
De St. Niklaaskerk. De zon kwam er speciaal voor uit!
Hoog! 

Het uurwerk van het Belfort.
Hallo Rory!
Een #belfie hoort er natuurlijk zeker bij! 

Vervolgens hebben we heerlijk geluncht aan de Graslei, ergens tussendoor een warm drankje op Sint Veerleplein en savonds (na als oude mensjes even gerust te hebben op de hotelkamer) de beste burgers ooit bij Uncle Babe's Burgers. Ook nog wat zeep (waaronder bruisbal, want: bad!) gehaald bij een markante en zeer gepassioneerde meneer in "bubbles at home". Ik moet hem gelijk geven, het zijn erge lekkere ruikertjes. Meer zeg ik er niet over.

Woensdag uitgerust en fris op weg terug naar Amersfoort. Gent is een waanzinnig grote stad (groter dan Londen, niet zo groot als Parijs), maar het historisch centrum is heel geconcentreerd. Goed te doen wanneer je een volle dag hiervoor uitrekt, zoals met twee overnachtingen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten